A cukorbetegség körül számos tévhit kering, gyakran még a cukorbetegek körében is: mítoszok és féligazságok sora zavarja a tisztánlátást, így gyakran a saját és mások életét is megnehezítjük.
Tegyünk rendet, lássuk melyik igaz és melyik nem!
Nem feltétlenül! Aki sok édességet eszik, az könnyebben elhízik, és a túlsúly a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kiváltó oka. Az 1-es típusú cukorbetegség egy immunbetegség, melynek kialakulásában az édességek fogyasztása egyáltalán nem játszik szerepet!
Az időskori cukorbetegség a 2-es típusú diabétesz hagyományos elnevezése, mely onnan ered, hogy többnyire idősebb felnőttkorban alakul ki. Manapság azonban egyre több gyermeket és fiatalt diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséggel, mely rendszerint együtt jár a túlsúlyosság tényével.
A cukorbetegek körülbelül 90%-át lefedő 2-es típusúak többsége valóban túlsúlyos, de nem mindegyikük. A cukorbetegség más formáinál (több, mint 70-féle diabétesz létezik) sok a normál súlyú érintett.
Ez régen valóban így volt. A dietetikusok manapság a cukorbetegeknek ugyanazt a kiegyensúlyozott vegyes étrendet ajánlják, mint az egészségeseknek: kevés cukrot tartalmazó, rostban gazdag étrendet komplex szénhidrátokkal, telítetlen zsírsavakkal, sok zöldséggel és gyümölccsel, kevés – lehetőleg teljes értékű – állati fehérjével.
Ha a vércukorszint hosszabb időn keresztül magas, vagy rendszeresen ingadozik, akkor visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozhat: károsíthatja az ereket és idegeket, érelmeszesedéshez és érzéskieséshez vezethet, és többek között szívinfarktust, agyvérzést, illetve vakságot okozhat (és még sorolhatnánk…).
A cukorbetegeknek – típustól függően ugyan más más okból kifolyólag – de az étkezéshez kapcsolódóan a szénhidrátok mellett a kalóriákra is oda kell figyelniük! Bár sokan nem tudják, de az elfogyasztott energia mennyiségére nem csak túlsúly esetén szükséges figyelni! Az emésztési folyamatok eredményeként szervezetünkben nem csupán a szénhidrátokból képződnek cukrok, így 1-es típusú cukorbetegeknek magas kalória tartalmú étkezésekhez többlet inzulint kell adagolniuk a későbbi vércukorszint emelkedést megelőzendő, mely akár 6-8 órával az étkezést követően is felléphet!
A diabéteszeseknek – a bármely típusba is tartoznak – rendkívül fontos odafigyelniük az étkezésükre, és annak vércukorszint emelő hatására, hogy azt megfelelően tudják ellensúlyozni, ugyanakkor sok más tényezőt is nap, mint nap meg kell fontolnunk! 1-es típusú betegek esetében a legfontosabbak közé tartoznak a mozgás- és az inzulin vércukorszint csökkentő hatása, melynek mértéke akár veszélyes is lehet!
Részigazság, mely kizárólag az 1-es típusú cukorbetegekre érvényes! Az inzulinnal kezelt terhességi cukorbetegség a terhességet követően gyakran elmúlik, viszont kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában! Azok a 2-es típusú cukorbetegek, akiknek inzulinozásra van szükségük, életmódváltást követően akár meg is szabadulhatnak a szúrásoktól és a vércukorszint szabályozhatóvá válik diétával, tablettával, vagy alternatív terápiával, melyeket sok esetben kiválthat az egészséges életmód!
Figyelem! A diabéteszeseknek az egészséges étkezéshez nincs feltétlenül szükségük speciális diabetikus készítményekre. A diabetikus készítményeket részben élvezeti értékük miatt készítik, céljuk, hogy a cukros termékek lassabban felszívódó szénhidrát tartalmú alternatíváit kínálják, melyben a hagyományos cukrot többnyire gyümölcscukorral (fruktóz) és/vagy más édesítőszerekkel helyettesítenek. Ezen termékek összes szénhidrát és kalória tartalma nem feltétlenül alacsonyabb hagyományos társaiknál! Némelyik nagy mennyiségű zsírt tartalmaz, mely tovább lassítja ugyan a szénhidrátok felszívódását, ugyanakkor bár “diabetikusak”, de kalóriatartalmuk miatt koránt sem fogyókúrásak!
Figyelem! A “light” felirat gyakran a csökkentett zsírtartalomra vonatkozik, és nem a cukortartalomra! Tipikus ez például a joghurtok esetében, melyeken a “light” feliratúak egy része magas cukortartalmú lehet. Vásárlás és fogyasztás előtt mindig ellenőrizzük a címkét!
A cukorbetegek ehetnek cukrot (egyszerű szénhidrátokat), de nem mindegy milyet és mennyit! A kristálycukorral szemben a vércukorszintet kevésbé emelő és nagyobb édesítő-értékű gyümölcscukrot érdemes előnyben részesíteni, vagy más, lehetőleg természetes édesítőszereket, melyek között van amelyik nem csupán alacsony kalória tartalmú, vagy kalóriamentes, de egyáltalán nem emeli a vércukorszintet –ilyen például az eritrit.
Az 1-es típusú cukorbetegség egy immunbetegség, mely jelenleg valóban nem gyógyítható. Ezzel szemben a 2-es típusú diabétesz következetes terápia eredményeként akár tünetmentessé válhat. A terhességi cukorbetegség szülés után többnyire magától elmúlik.
Sok helyen olvasni, hogy “minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így kevesebb inzulin szükséges ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez.” Ez tévedés! Két egyforma szénhidrát tartalmú, de eltérő GI-értékű élelmiszer összességében ugyanannyi glükózt juttat a véráramba, melynek a sejtekbe jutásához ugyanannyi inzulinra van szükség. A különbség a felszívódás időtartamában van: az alacsonyabb GI-értékű étel lassabban bomlik cukorrá, így lassabban emelkedik tőle a vércukorszint. (Mindennek a jelentősége eltér fogyókúra során, illetve más-más 1-es, illetve 2-es típusú cukorbetegek esetén is.)
Sajnos nem… Nézd meg kapcsolódó híreinket és a szövődményekkel kapcsolatos oldalunkat!
© Copyright 2014-16 - MindOn SolutionsTM | Minden jog fenntartva! | Adatvédelem | Impresszum | Oldaltérkép | Médiaajánlat
Admin