Google+

Tejcukor-érzékenyek diétája

Tejcukor-érzékenység esetén a tejfogyasztást követően hányinger, hányás, hasmenés jelentkezik, ami a tejfogyasztás megszűnése után elmúlik. A diéta lényege a tejcukor (laktóz) kontrolált fogyasztása, esetleg teljes megvonása.

Lisztérzékenyek diétája

A lisztérzékenység (coeliakia) egy autoimmun betegség, mely sokakat kényszerít szinte teljes életmódváltásra. A glutén tartalmú ételek az arra érzékeny emberekben intoleranciát válthatnak ki. Ilyenkor a szervezet a glutént idegen (támadó) anyagként kezeli, és ennek megfelelően reagál rá. Általában vitaminhiány és emésztési problémák formájában jelentkezik. Emellett akár csontritkulás, fejfájás, fáradékonyság, illetve egyes idegrendszeri betegségek is utalhatnak lisztérzékenységre. Elsősorban gyermekkorban alakul ki, nem egyszer már az első glutén tartalmú ételek elfogyasztása után. A lisztérzékenység egy olyan emésztőszervi probléma, mely esetén a glutén fogyasztás nem megengedett!

Roboráló étrend

Az úgynevezett roboráló diéta célja a szervezet teljes regenerálása, melyre fizikai leromlás után lehet szükség. A testi leromlásnak sokféle oka lehet, például elhúzódó, súlyos betegség, műtét, baleset, sérülés (például égés), anorexia, alkoholizmus, stb.; melyek miatt részben kevesebb tápanyaghoz jut a szervezet, részben több tápanyagot veszít, mint amennyit felvesz. Éppen ezért ilyenkor különös gondot kell fordítani az energiában, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag élelmiszerek fogyasztására.