Google+

Ketonok képződésének oka, tünetek

Ketonok azért képződnek, mert a glukóz nem “elérhető” a szervezet számára, mint üzemanyag (tehát nincs inzulin, ami “beengedje” a vérből a cukrot a sejtekbe, ezért magas lesz a vércukorszint). Tüneteiért például túlzott szomjúságérzés, kiszáradás, fáradtság érzés, a szem belnyomásának csökkenése, aceton szagú lehelet, hányás, jellegzetes mély és gyors, úgynevezett Kussmaul-légzés) a hiperglikémia és a ketontestek véráramban történő megjelenése a felelős.

Ketózis bekövetkezhet számos körülmény fennállása esetén, például éhezés, elnyúló edzés, magas zsírtartalmú és kevés szénhidrátot (<30 gramm/nap) tartalmazó étrend fogyasztása esetén, inzulinhiányban – tipikusan előfordul az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásakor, vagy az öngondozás elhanyagolásakor.

Ha a szakszerű beavatkozás késik, fokozatosan tudatzavar következik be, majd kóma.

Az inzulin felfedezése előtt a diabéteszes ketoacidózis volt a cukorbetegek halálának a fő oka. Napjainkban ugyan már ritkán fordul elő, de amennyiben bekövetkezik, akkor a halálozás magas, 5–10%.

a Ketonok hasznosítása

A ketontestek a zsíranyagcsere melléktermékei és a májban képződnek zsírból glükagon hatására. A ketonokat a legtöbb aktív szövet - beleértve az agyat, az izmokat és a szívet - el tudja égetni, mint energiaforrásokat, de normál inzulin- és vércukorszint, illetve szénhidrátbevitel mellett a vércukor (glükóz) a szervezet alapvető “üzemanyaga”.

A szövetek keton-hasznosítása függ a ketontestek vérbeli koncentrációjától. Normál esetben a keton felhasználás minimális, nem több, mint a teljes energiafogyasztás 1-2%-a. Cukorbetegeknél ez elérheti akár 5%-ot is. A ketontestek kialakulását és üzemanyagként való hasznosulását a vérben keringő inzulin és glükagon szintje szabályozza. A glükagon az inzulin antagonisztikus (ellentétes hatású) hormonja, ami csak akkor jelenik meg, ha a vércukorszint túl alacsonyra süllyed (2,5-2,8 mmol/l) -ezért kezelik a hipoglikémiás kómát glücagon injekcióval. A vér megemelkedett glükagon szintje a májban elindítja a trigliceridekből szabad zsírsavak leválását és aktiválja a zsírszövetben lévő zsírbontó enzimet, a lipázt, ami beindítja a zsírok lebontását (lipolízis). A glükagon “ketogenikus” és “lipolitikus” hatása megszűnik már kis mennyiségű inzulin hatására is (tehát szénhidrátok fogyasztása esetén gyakorlatilag nincs zsírégetés.) Ezt a folyamatot használják ki a testépítők, és az úgynevezett ketogén diéták is, és ugyanez okozza az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző fogyást a betegség felismerését megelőzően. Kezeletlen esetben tudatzavar, eszméletlenség és akár halál következhet be! Kezelése kórházban történik.

ANGOL NYELVŰ ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ