Google+

Az inzulin felfedezése előtt az 1-es típusú cukorbetegek fiatalon meghaltak. Életmentő felfedezésükért Frederick Banting (akinek a születésnapján a Diabétesz Világnapot tartjuk minden év november 14-én) és a laboratórium vezetője – MacLeod – 1923-ban orvosi Nobel-díjat kaptak.

Inzulin típusok

Az inzulinokat leggyakrabban hatástartamuk alapján csoportosítjuk, illetve hogy mire használjuk őket. Megkülönböztetünk úgynevezett rövid (Magyarországon például Actrapid) és ultragyors hatású (analóg) inzulinokat (például Humalóg, Novorapid), illetve közepes (például Inzulatard, Humulin N) és hosszú hatástartamúakat (például Ultratard, Levemir, Lantus). A kapható inzulinok és pontos megnevezésük országonként eltérőek lehetnek.

Az étkezések tápanyagtartalmának vércukorszint emelő hatásának kompenzálására az úgynevezett bólus inzulinokat használjuk. Ebbe a kategóriába tartoznak a rövid (más néven gyors hatású, vagy reguláris) és az analóg (ultragyors hatású) inzulinok. Az alapanyag-cserénk fenntartására az úgynevezett bazális inzulinokat használjuk, ide jellemzően a közepes és a hosszú hatástartamú inzulinokat soroljuk. Kivételt a pumpás kezelések képeznek, melyek esetében a pumpa által adagolt egyféle analóg inzulin biztosítja a bazális szükségletünket is.

Rövid hatástartamú inzulinok

A rövid hatástartamú inzulinok egyik legfőbb jellemzője, hogy étkezés előtt körülbelül fél órával kell beadni őket – így használatuk megköveteli az étkezés előre történő megtervezését, hiszen a beadandó inzulin mennyisége az elfogyasztani kívánt szénhidrát mennyiségének függvénye (például Actrapid, Humulin S, Insuman Rapid). Minden esetben étkezési (obligát, bolus) inzulinnak használjuk őket.

Ultragyors hatástartamú inzulinanalógok

Az ultragyors hatástartamú analóg inzulinok tiszta oldatban tartalmazzák a humán inzulin módosított formáját. A módosítás az inzulin befecskendezésének helyéről történő gyorsabb felszívódást – és ennek következtében gyorsabb hatáskezdetet és rövidebb hatástartamot – eredményez a hagyományos rövid hatástartamú inzulinokhoz képest. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően az ultragyors hatású inzulinokat elég közvetlenül étkezés előtt beadni, így alkalmasabbak a rugalmas életvitel igényeinek kielégítésére (például Apidra, Humalog, Novarapid). Minden esetben étkezési (obligát, bolus) inzulinnak használjuk őket.

Közepes hatástartamú inzulinok

A közepes hatástartamú inzulinok olyan inzulintípusok, melyek az inzulin felszívódását késleltető, vagy lassító anyagot is tartalmaznak. Az inzulin és a késleltető anyag általában kristályos elegyet képez, ami az oldatot opálossá teszi –éppen ezért befecskendezés előtt az inzulin kristályokat homogenizálni kell (óvatosan fel kell rázni). A közepes hatástartamú inzulin hatáskezdete körülbelül 1 óra. A maximális hatást a beadástól számított 4-12 óra között éri el, és teljes hatása megközelítőleg 24 óráig tart (például Inzulatard, Humulin N, Humulin I).

Keverék inzulinok

A keverék, vagy más néven “mix” inzulinok rövid és közepes hatástartamú inzulinok állandó arányú kombinációját tartalmazó előre kevert készítmények. A keverési arányok rendkívül változatosak: 10-50% közötti rövid hatástartamú-, és 90-50%-nyi közepes hatástartamú inzulinok keverékei kaphatóak. (Az alábbi ábrán egy 70-30% arányban kevert inzulin hatásgörbéje látható.)

Hosszú hatástartamú inzulinok és inzulinanalógok

A hosszú hatástartamú inzulinok 24 órát meghaladó hatástartammal és lassú hatáskezdettel bírnak (például Lantus, Levemir). Minden esetben bázis (basal) inzulinnak használjuk őket.

ANGOL NYELVŰ ÖSSZEFOGLALÓ VIDEÓ