Google+

inzulinok csoportosítása a felhasználás célja szerint

Az inzulinokat leggyakrabban hatástartamuk alapján csoportosítjuk, illetve hogy mire használjuk őket:

    1. az étkezések tápanyagtartalmának vércukorszint emelő hatásának kompenzálására
        (ezek az úgynevezett bólus inzulinok), vagy

    2. az alapanyagcserénk fenntartására – ezeket bazális inzulinoknak nevezzük.

Étkezésekhez az úgynevezett rövid (más néven gyors hatású, vagy reguláris), illetve vagy ultragyors (analóg) hatású inzulinokat kell adagolni, a közepes és hosszú hatástartamúakat pedig mindig bázis inzulinként használjuk (ezzel fedezzük az alapanyag-cserénkhez szükséges inzulin mennyiségét).

Az összinzulin igényünk testsúlyfüggő, körülbelül 50-50%-ban étkezési (bólus) és bázis (bazális) inzulinokkal fedezzük. Bólus inzulint használunk a magas vércukorszint kompenzálására is, illetve az inzulinpumpákban, melyek folyamatos adagolással biztosítják a szervezet alapanyagcseréjéhez szükséges inzulint (ebben a kivételes esetben az étkezési és a bólus inzulin tehát ugyanaz).

Étkezési inzulin

Egy reguláris inzulin beadásakor az inzulin hatásideje az adagolt mennyiségtől függően 4-6-8 óra, míg az étkezés vércukorszint-emelő hatása 2-3 óra. Ebből következik, hogy ha reguláris gyors (rövid hatástartamú) inzulint (például Actrapid) használunk, akkor egy beadott inzulin dózishoz két étkezés tartozik: egy főétkezés és egy pótétkezés (tízórai, uzsonna vagy utóvacsora). A pótétkezés(ek) elhagyásával a vércukorszintünk leesését kockáztatjuk (kivéve, ha magas fehérje és/vagy zsír tartalmú volt a főétkezésünk, illetve ha magas volt a vércukorszintünk). Az ultragyors - körülbelül 2 órán keresztül ható - inzulinok ezzel szemben rugalmasabb életmódot tesznek lehetővé, de gyakran kétszeri bázis inzulin adagolását igénylik.

Bázis inzulin

Amennyiben a használt bázis inzulinunk hatása megszűnik (például elfelejtjük beadni, vagy testsúlynövekedés miatt megnövekedett az inzulin igényünk), akkor a hatástartam lejártával a vércukorszintünk automatikusan fokozatosan emelkedni fog. Ugyanez történik akkor is, ha a pumpánk adagolása megszűnik (például eltömődik, vagy kifogy), de ebben az esetben a vércukorszint meredek emelkedésére számíthatunk, hiszen nincs a szervezetünkben semmilyen elhúzódó hatású inzulin, így néhány óra alatt 16-20 mmol/l-es vércukorszintet lehet produkálni anélkül, hogy bármit is ettünk volna. 

Tovább...

 Részletesebben az inzulinokról és az egyes hatásgörbékről