A diabétesz egy komoly és költséges betegség, melynek előfordulása egyre gyakoribb. Az esetek 90%-át a 2-es típusú cukorbetegség teszik ki, mely szoros összefüggést mutat az elhízással, és az immunbetegségnek számító 1-es típussal szemben helyes életmóddal megelőzhető, illetve akár gyógyítható is. Éppen ezért a terjedés lassításában a tudatos táplálkozás és a testsúlykontroll minél előbb történő elkezdése kulcsfontosságú.
A hatékony megelőzés egyet jelent a költséghatékony egészségmegőrzéssel (betegség-megelőzéssel), akár a diabétesz megjelenésének megelőzéséről van szó (elsődleges megelőzés), akár a hosszabb távú következményeinek megelőzéséről (másodlagos megelőzés).
Az elsődleges megelőzés a cukorbetegségre hajlamos egyéneknél a betegség kialakulásának megelőzését, vagy késleltetését célozza, elsősorban az életvitel megváltoztatásán keresztül. A megelőzés a korszerű életvitelt helyezi előtérbe, és a tudatosság kialakítására fókuszál különös figyelemmel a súlycsökkentést célzó diétákra és a testmozgásra. (Az Egyesült Államokban például folyamatos oktatási programmal támogatva közel 2/3-ára csökkent a diabétesz kifejlődésének aránya 6 év alatt.)
Kutatások alapján azokban az országokban, ahol jelentősen eltérő a zsírok, illetve a szénhidrátok fogyasztási aránya, ott eltér a cukorbetegség előfordulása is: magas szénhidráttartalmú étrendekhez a cukorbetegség alacsony előfordulási aránya társul. Ezekben az országokban az étrend alacsony fehérjében (főként állati fehérjében), zsírokban és állati zsírokban. A kutatások szerint a legerősebb kapcsolat a 2-es típusú cukorbetegség és a testsúlytöbblet között mutatható ki. A leginkább „nyugati” módon táplálkozó népesség körében a legmagasabb a koleszterinszint is, amely erős pozitív korrelációt mutat a cukorbetegség előfordulásával. A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a szívbetegség és a sztrók. E szövődmények rizikófaktorainak csökkentéséhez hozzá tartozik a koleszterinprofil javítása, mely csaknem olyan fontos, mint a vércukorszint kezelése. A vizsgált kutatások során a szénhidrátfogyasztás növekedésével és a zsírfogyasztás csökkenésével a cukorbetegségnek tulajdonított halálesetek száma 100 000 személyenként 20,4-ről 2,9-re csökkent. Mindez alapján feltételezhető, hogy a magas szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú étrend segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását! A tanulmányok során feltárták, hogy az energia-bevitel 70%-át szénhidrátként tartalmazó-, és napi 70 gramm rostot tartalmazó étrend kínálja a legnagyobb egészségügyi előnyöket a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
A másodlagos megelőzés a cukorbetegség minden típusában a korai felismerésére és a szövődmény-megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Ide tartozik a beteg edukáció, a rendszeres kontroll és bármilyen, a kezelést támogató eszköz használata is –mint amilyen például a vércukorszint-mérők, vagy a DietOn®. A kezelés minden esetben kiterjed a vércukorszint mellett a vérnyomás és a vérzsírok vizsgálatára és normális tartományban tartására is, míg a vizelet fehérjetartalmának rendszeres ellenőrzése lehetővé teszi a korai beavatkozást, így hatékony a vesekárosodás megelőzésében, vagy lassításában.
AVAGY AMIRŐL NEM SZERETÜNK BESZÉLNI, DE MÉGIS JÓ, HA TUDATOSÍTJUK…
A diabétesz elterjedésének jellemzésére a diagnosztizáltak száma és a diabétesszel összefüggésbe hozható szövődmények száma mellett a kapcsolódó halálozási mutató alkalmas. A 2010-es becsült adatok alapján a 20-79 éves korosztályban az összes európai halálozás 11%-a, az összes észak-amerikai halálozás 16%-a hozható közvetlenül összefüggésbe a cukorbetegséggel. A cukorbetegek halálozási aránya világszerte magasabb az egészséges egyéneknél, melynek fő oka a vércukor ingadozások eredményeként kialakuló szövődmények, ezért az egészségügy szakemberek nem győznek hangsúlyozni – ahogy mi sem – hogy ezek megelőzése mennyire fontos!
A cukorbetegek körében 4-szer nagyobb a keringési eredetű halálozás, és 2-4-szer magasabb a sztrók kockázata, mint a nem cukorbetegeknél. Az állapotos cukorbetegek kezelése a magzat szempontjából is kiemelkedő jelentőségű – a csecsemők 5%-a halva születik a diabétesszel nem rendelkezők 1,5%-ával szemben.
© Copyright 2014-16 - MindOn SolutionsTM | Minden jog fenntartva! | Adatvédelem | Impresszum | Oldaltérkép | Médiaajánlat
Admin