Google+

A fölösleges koleszterin - különösen más rizikófaktorok, mint dohányzás, magasvérnyomás jelenlétében - lerakódik az érfalon, beszűkíti az erek belsejét és ezzel korlátozza a vérkeringést. A koleszterin lerakódás (plakk) megrepedhet és a rátapadó vérlemezkékkel együtt elzárhatja a vér útját. Ilyenkor az ér által ellátott terület elhalhat -szívizom esetében többnyire fájdalom kíséretében kialakul a szívinfarktus. A magas koleszterinszint jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát!

A jó és a gonosz

Kétféle koleszterin létezik. A HDL, az úgynevezett “jó”, vagy “védő” koleszterin, és a “rossz” LDL-koleszterin. Ez utóbbi elősegíti, hogy a koleszterin a szövetekből a vérkeringésbe kerüljön, a HDL pedig ezzel szemben eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik. Éppen ezért a HDL-koleszterinből jó, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá célszerű szorítani. Koleszterinszintünk 70-80%-át a szervezetünk állítja elő, a maradék 20-30%-ot pedig a táplálékunkkal visszük be. A koleszterin az ereink falában lerakódva csökkenti annak rugalmasságát, elősegítve ezzel az érelmeszesedés kialakulását. A vérzsír megfelelő szinten tartása szempontjából elsődleges a megelőzés, mely többnyire az egészséges étkezést takarja, ugyanakkor magas értéke genetikai okokra is visszavezethető, mely gyógyszerekkel jól kezelhető.

A koleszterinszint normál értékei

     Összkoleszterin szint: 5,2 mmol/l alatt

    ​ HDL (“jó”) koleszterin szint:

                ​ férfiaknál: 0,9 mmol/l fölött

                ​ nőknél: 1,1 mmol/l fölött

    ​ LDL (“rossz”) koleszterin: 3,4 mmol/l alatt

Bár a tojás nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint, de egyre több kutatás támasztja alá, hogy még a rendszeres fogyasztása is csak alig-alig hat a vér koleszterinszintjére. Ennek ellenére a magas koleszterinszint befolyásolható: szintjét az együttes diéta és fizikai tréning mintegy 10-20%-kal csökkentheti. Az örökletes tényezőkre visszavezethető magas koleszterinszintre azonban javasolt gyógyszert szedni!

CUKORBETEGSÉG ÉS MAGAS KOLESZTERIN SZINT

Az 1-es típusú diabéteszben a felismerés időszakától eltekintve nincs sajátos vérzsír (lipid) eltérés, ha van, az jellemzően a nem megfelelő kezelés következménye. Jól beállított 1-es típusú cukorbetegekben a lipidszintek többnyire normálisak. A 2-es típusú cukorbetegeknél gyakoriak a kóros mértékű lipideltérések, melyek általában már a diabétesz megjelenése előtt is kimutathatóak, így a metabolikus szindróma tünetének tekinthetőek.

A KOLESZTERIN HATÁSa AZ ARTÉRIÁKRA

Nézd meg az alábbi angol nyelvű videót arról, hogy hogyan tömíti el a koleszterin az artériákat, és ne feledd: a „jó és a gonosz” harcának kimenetele a te felelősséged! Rendszeresen vegyél részt szűrésen, és szükség esetén fordulj orvosodhoz!