Google+

Megelőzés öngondozással

Egyes civilizációs betegségek, mint amilyen az anyagcsere-betegségek nagy része – köztük a cukorbetegség is –, öngondozásért kiáltanak! …de mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a kezelőorvosunkkal rendszeresen egyeztetve ugyan, de önmagunkat kezeljük, gondozzuk anyagcserénket. A cukorbetegség számos fajtája (például az 1-es típusú mindig) egy egész életen át tartó folyamatos odafigyelést, öngondozást igényel, míg a 2-es típusú cukorbajjal diagnosztizáltak egy része akár teljesen meg is gyógyulhat -feltéve, hogy helyesen gondozza magát! Ebben a folyamatban az orvosok csupán támogatni tudnak bennünket - cukorbetegségben érintetteket és veszélyeztetetteket – életmódtanácsaikkal, de azokat betartani kizárólag mi magunk tudjuk!

Mivel a legtöbb betegség kialakulása összefüggésbe hozható az életmóddal (és a korral), ezért az "öngondozás", mint a betegségmegelőzés egyik legfőbb eszköze kiemelkedő szerephez jut az egészséges életet élni akaró ember számára. Úgy is mondhatjuk, hogy saját kezünkben a sorsunk, hiszen mi magunk dönthetjük el: olyan életmódot élünk-e, mellyel bizton számíthatunk szövődményekre, avagy egészséges, hosszú életet szeretnénk élni – lehetőleg kötöttségek nélkül, rugalmasan.

Ha valaki önhibáján kívül maradandó sérülést szenved egy balesetben, az talán csak a sorsot kárhoztathatja. Aki viszont saját öngondozási hiányosságai miatt kényszerül tolószékbe, az a kudarcért leginkább magát teheti felelőssé. Nem kell persze rögtön a legrosszabbra gondolni! Egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy cukorbetegre ilyen kifejlet vár. Ma már a diabétesszel élők egyre nagyobb arányban képesek a helyes öngondozásra – akár hosszú évtizedeken keresztül is! Hogy mi a kulcsa annak, hogy a lehető legtöbb időt tölthessük szeretteinkkel, barátainkkal és mindezt a lehető legjobb fizikai állapotban? Az öngondozás!

Az öngondozás alapjai

Az öngondozás alappillérei megegyeznek az egészséges életmód alapjaival, felölelve a megfelelő étrend, a rendszeres fizikai aktivitás és a betegségmegelőzés témaköreit (ide tartozik a fogmosás, kézmosás is); diagnosztizált betegségek esetén gyakran a diétát és a gyógyszeres kezelést - cukorbetegeknél akár az inzulinadást is - beleértve. 

Az étrendi és a fizikai aktivitásra vonatkozó tanácsokat együttesen életmódkezelésnek nevezzük. Diéta helyett ma már inkább orvosi táplálkozási terápiáról (medical nutrition therapy) beszélünk, mely magába foglalja a makro- és mikro tápanyagok, az élelmi rostok, az élvezeti szerek és a cukorpótszerek-, illetve helyettesítők alkalmazásával kapcsolatos irányelvek összességét.

Habár az öngondozás felöleli a testsúlykontroll, az étkezés és a mozgás mérhető és követendő témaköreit, az egészség mégsem csak adatok (kalóriák, grammok, kilók, vagy egységek) kérdése! Az egyik legfőbb kérdés ugyanis az, hogyan érezzük magunkat, és miként tekintünk önmagunkra?! Az egészséges életmód részterületeit a tudatosságunk, az öngondozásunk fogja össze, hogy minél tovább, minél jobb minőségben élvezzük a körülöttünk lévő világot annak szépségeivel, a családtagjaink, barátaink szeretetével és a munkánk kihívásaival együtt. Mindez gyakran mentalitásunk változását, karbantartását is megkívánja. A tudatos, felelősségteljes életvitel jutalma azonban nem marad el, a mindennapi jobb közérzetet élvezhetjük eredményeként.

A DietOn® csapata orvoshálózattal, saját tapasztalatokkal és a közösség erejével segít az öngondozásban. Ne hagyd, hogy a cukorbetegség uralkodjon rajtad – vedd kezedbe az egészséged irányítását te is!

Tovább...

 Diabéteszes Öngondozás